Skip to main content

U razdoblju od 29. svibnja do 2. lipnja 2022. godine, četiri učenice s odgajateljicom Krstić i stručnom suradnicom pedagoginjom Sokić uputile su se na mobilnost u Latviju u sklopu Erasmus+ KA2 projekta ”Sport in nature – health and wealth for future”.

Latvijska škola Skrundas Vidusskola, smještena u gradu Skrunda, bila je domaćin prve mobilnosti u sklopu spomenutog projekta čije su države partnerice uz Hrvatsku još i Grčka te Turska. Cijeli je tjedan bio ispunjen sportskim programom gdje su se učenici i nastavnici okušali u odbojci, dinamičnim štafetnim igrama, graničaru, obuci Youth guard u Kazdangi gdje smo se penjali na umjetnu stijenu i naučili izraditi nosila za ozlijeđene u prirodi, TRX kondicijskom treningu te latvijskim nacionalnim sportom – igra Novuss. Učenici, profesori i ravnatelj škole pripremili su nam toplu dobrodošlicu prigodnim glazbeno-scenskim programom u prostoru škole, gdje smo vidjele i čule tradicionalne latvijske narodne plesove i pjesme,a potom smo imali priliku obići cijelu školu. Posebnost Skrundas Vidusskola je što ju pohađaju učenici od vrtićke dobi do završetka srednjoškolskog obrazovanja pa je zbog miješanih uzrasta pripremljen program bio stvarno bogat i raznolik. Okušale smo se u latvijskim narodnim plesovima i pjevanju njihove narodne pjesme, a učenici su nam pripremili i obilazak grada Skrunde. Učenici su sudjelovali u izradi zajedničkog loga projekta, koji su kasnije dani na glasanje svim sudionicima. Tijekom mobilnosti posjetili smo muzej u Kazdangi, lučki grad Ventspils gdje smo se provozali brodom do Baltičkog mora, posjetili Muzej na otvorenom s vjetrenjačama, kolekcijom sidra i brodova te upoznali povijest života poljoprivrednika i ribara tog područja. Tijekom cijelog boravka u prekrasnoj kući na rijeci Venti, učenice su se imale priliku družiti s učenicima iz Latvije gdje su zajednički igrali biljar, stolni hokej, odbojku na pijesku i pjevali karaoke.

S mobilnosti smo se vratile pune dojmova, prijateljstava i lijepih uspomena, spremne za iduće mobilnosti koje nam dolaze.

 

Tekst i fotografije: Iva Sokić, mag.paed.