Skip to main content

Dana 29. i 30. rujna 2022. godine bili smo domaćini online državnog stručnog skupa namijenjenog odgajateljima, stručnim suradnicima, zdravstvenim voditeljima i ravnateljima učeničkih domova u Republici Hrvatskoj s međupredmetnom temom Poduzetništvo – razvijanje financijske pismenosti učenika. Stručni skup je organiziran ispred Agencije za odgoj i obrazovanje s voditeljicom programa, višom savjetnicom za stručne suradnike pedagoge u srednjim školama i odgajatelje u učeničkim domovima, Miljenkom Galić, dipl.ped.

Odgajateljica Morana Krstić i stručna suradnica pedagoginja Iva Župan, mag. paed., pružale su tehničku i organizacijsku potporu za vrijeme trajanja skupa, a kojem je zbog velikog interesa i aktualnosti teme nazočilo 213 sudionika.

Predavači su, svaki iz specifičnoga znanstvenog diskursa, govorili o međupredmetnoj temi, podijelili iskustvo, podsjetnike na teoriju i praksu i motivirali sudionike za rad na osobnom i profesionalnom razvoju. Sudionici su u uvodnom dijelu skupa potaknuti na promišljanje o važnosti financijskog opismenjavanja koje je potrebno da bismo mogli lakše donositi utemeljene odluke o financijskim proizvodima i uslugama te izrađivati osobne ili obiteljske proračune u skladu sa svojim potrebama. Naglašena je važnost da učenici uče o aktivnome i odgovornome sudjelovanju u društvu, gdje im učenje za poduzetništvo otvara vrata raznim životnim mogućnostima i perspektivama. Važno je da se škole i učenički domovi otvore prema svom okruženju, povežu s lokalnom zajednicom, upoznaju učenike s ljudima različitih zanimanja, poduzetnicima, gospodarskim i financijskim stručnjacima te s poslovnom zajednicom.

Odgajateljica Željka Novačić predstavila je primjer dobre prakse sudjelovanjem u projektu ”Imam plan biti poduzetan”, koji smo provodili u suradnji s Učeničkim domom u Križevcima.

Ovim putem još jednom čestitamo višoj savjetnici Miljenki Galić, kao i svim predavačima i sudionicima stručnog skupa.

Iva Župan, stručna suradnica pedagoginja