Skip to main content

U razdoblju od 4. do 8. srpnja 2022. godine, Učenički dom Dora Pejačević bio je domaćin mobilnosti u Hrvatskoj, u sklopu Erasmus+ projekta ”Sport in nature – health and wealth for future”, prilikom čega su učenice našeg doma, uz voditelje projekta, odgajateljicu Krstić, odgajatelja Skoka i pedagoginju Župan, ugostile sudionike iz Latvije, Turske i Grčke.

Prvi dan započeli smo različitim aktivnostima upoznavanja sudionika, a koje smo organizirali u našem prostranom dvorištu. Ostatak dana je u potpunosti bio ispunjen sportskim aktivnostima pa je tako odgajateljica Novačić pripremila kružni trening za sve sudionike, koji su svoju sportsku spremu provjerili treninzima u domskoj teretani, badmintonu, stolnom tenisu, pikadu i malom nogometu. Nakon toga je trenerica Zumbe održala trening na vanjskom igralištu i sve prisutne rasplesala latino ritmom. Drugi dan je proveden u parku Maksimir gdje su bili postavljeni zadaci s točkama za orijentacijsko kretanje, za koje su učenici trebali surađivati unutar svojih skupina. Drugi dio dana smo proveli upoznavajući Zagreb, ali na malo drugačiji način. Naime, voditelji iz našeg doma su učenicima smislili različite zadatke koji su ih navodili da posjećuju poznate dijelove grada te da tamo naprave zajedničku fotografiju ili video dok rade određen zadatak. Tako su učenici plesali kolo u Tkalčićevoj ulici i ispred HNK, radili ljudsku skulpturu kod Mimare, prali ruke u Manduševcu, slikali se s turistima kod Crkve svetog Marka i Zagrebačke katedrale, palili svijeću kod Kamenitih vrata, plesali makarenu na Europskom trgu i slično. Sudeći po nastalim fotografijama i snimljenim videima, smijeha i zabave sigurno nije nedostajalo! Treći dan sudionicima je bio organiziran put na otok Krk te plivanje u Baškoj kako bismo im pokazali ljepote naše obale. Četvrti dan smo uz stručno vodstvo obišli Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović, a potom smo u dvorištu doma organizirali natjecanje u starim olimpijskim igrama – skakanje u vrećama, nošenje jaja u žlici, povlačenje užeta i boćanje. Istu večer smo organizirali oproštajnu večeru za naše goste te im podijeliti potvrde o sudjelovanju i medalje za pobjednike sportskih natjecanja. Peti dan su učenici pravili zdrave smoothie, a potom su dobili matematički zadatak do čijeg rješenja se dolazilo ispunjavajući puno manjih zadataka – izračunati zbroj svih godina sudionika, izračunati udaljenost od učeničkog doma do mjesta od kud dolazi svaki sudionik, napraviti uže od odjeće u dužini od 5m i slično.

Cijeli tjedan je proveden u veselom i sportskom raspoloženju te s nestrpljenjem čekamo odlazak u Tursku, kao našu posljednju mobilnost u sklopu ovog projekta.

Tekst i fotografije: Iva Župan, stručna suradnica pedagoginja