Skip to main content

Dolaskom u učenički dom u prvom razredu srednje škole, pred učenice se stavljaju dodatni izazovi, uz već postojeće tinejdžerske promjene – novo mjesto stanovanja, cimerice, nova škola, novi grad, novi prijatelji, odlazak iz obiteljskog doma… Kako bi im upoznavanje i prilagodba na nabrojane novosti prošao što jednostavnije i bezbolnije, u Učeničkom domu Dora Pejačević tijekom rujna i listopada provodimo posebni program Adaptacije. Nizom isplaniranih aktivnosti i radionica, s učenicama ostvarujemo povezanost, povjerenje i osjećaj pripadnosti.

Odmah prvi dan dolaska u učenički dom, svakoj je novoj učenici dodijeljen ”anđel čuvar” iz višeg razreda koji ju je posjetio u sobi, uputio kako najjednostavnije doći do nove škole, kakav je život u domu, što može očekivati i slične tips and tricks u svrhu ohrabrenja i stvaranja osjećaja da nije sama.

Potom su odgajateljice s novim učenicama organizirano posjetile centar Zagreba gdje su učenice na zabavan način otkrivale rješenja zadataka te upoznavale novo mjesto njihovog boravka.

Također, održane su četiri pedagoške radionice s učenicama koje je provodila pedagoginja Iva Župan, s ciljem međusobnog upoznavanja, jačanja grupne kohezije te bolje i lakše prilagodbe na život u domu.

Kao završnu aktivnost, organiziran je izlet za nove učenice u Park prirode Papuk i Adrenalinski park Duboka, gdje su učenice provele aktivnu subotu na svježem planinskom zraku.

Iva Župan