Skip to main content

Tijekom studenog 2023. godine, Ženska soba započela je implementaciju SNEP i SNEP Online tool programa u 15 učeničkih domova i srednjih škola diljem Hrvatske. Ovaj projekt, odobren od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje, ima opći cilj prevencije seksualnog nasilja nad djecom. Također, ima iznimno važnu ulogu u podizanju svijesti o seksualnom nasilju i pružanju alata za prevenciju i zaštitu mladih.

Kroz razvoj online edukativne platforme, podizanje kapaciteta stručnjaka i senzibiliziranje o seksualnom nasilju, projekt Ženske sobe nastoji stvoriti sigurno okruženje za mlade. Platforma će uključivati SNEP program, program prevencije seksualnog nasilja za srednje škole:

http://www.zenskasoba.hr/seksualno-nasilje-edukacijski-i-prevencijski-program/

Kako bi roditelje potaknuli da razgovaraju s djetetom o seksualnom nasilju, članice Ženske sobe snimile su video predavanje namijenjeno upravo roditeljima: https://snep.hr/index.php/roditelji/.

U našem učeničkom domu, početkom školske godine proveden je ciklus edukacija za provoditelje radionica, uključujući odgajatelje, nastavnike i stručne suradnike. Na razini našeg doma, edukacijama su prisustvovale odgajateljice Novačić i Krstić te pedagoginja Župan.

Tijekom studenog i prosinca 2023. provedene su dvije radionice iz Priručnika
“Seksualno nasilje nad i među djecom i mladima”, namijenjene za učenike 3. i 4. razreda SŠ. Teme radionica su bile Seksualno nasilje u mladenačkim vezama (20. studenog) te Prepoznavanje i zaštita od seksualnog nasilja u mladenačkim vezama (4. prosinca). U siječnju, provoditeljice aktivnosti su učenice upoznale s online edukativnom platformom te im zadali vremenski rok za završetak edukacije do kraja ožujka.

U veljači se održao završni follow up sastanak za provoditelje aktivnosti koji su ostalim sudionicima predstavili svoje iskustvo provođenja programa, radionica i online platforme unutar ustanove.

Za naše učenice organizirana je i dvodnevna edukacija za vršnjake edukatore, koju su vodile predavačice iz Ženske sobe 17. i 18. siječnja, a aktivno je bilo uključeno 13 učenica. Učenice su nakon odslušane edukacije trebale osmisliti i provesti vršnjačku aktivnost u domu te su se podijelile u dvije grupe – jedna grupa se odlučila za predavanje za učenike iz drugih domova, dok se druga grupa odlučila za izradu i snimanje promo videa s učenicima i djelatnicima našeg doma, koji će imati snažnu poruku vezanu za tematiku seksualnog nasilja.

Kao završna aktivnost, 11. ožujka 2024., provedena je radionica naših učenica na temu ‘‘Elektroničko seksualno nasilje i nasilje u vezama’’, koju su pripremile za učenike drugih učeničkih domova kako bi širile svijest o ovoj važnoj temi. Radionici se odazvalo oko 30 učenika i učenica, a gosti su došli iz UD Maksimir i UD Franje Bučara. Povratne informacije i evaluacija su bile pozitivne te su učenici aktivno pokazivali interes i zanimanje za ovu temu.

Pedagoginja Župan i odgajateljica Novačić su na Aktivu stručnih suradnika učeničkih domova Središnje Hrvatske, održanog dana 12. ožujka 2024., prenijele svoje pozitivno iskustvo o organiziranim edukacijama od strane Ženske sobe i implementaciji projekta u učenički dom, čime su informirale i potaknule stručne suradnice drugih domova na uključivanje u buduće edukacije i projekte od strane Ženske sobe.

Iva Župan