Skip to main content

U školskoj godini 2022./2023. od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja sufinancirano nam je provođenje preventivnog projekta „Sretna u svom tijelu“. Opći cilj projekta je podizanje razine svijesti i znanja o važnosti pravilnog držanja kod učenica u adolescentskoj dobi, koja je izrazito važna za cjelokupno zdravlje lokomotornog aparata, kao i podizanje samopouzdanja. Osim toga, u cilju je informirati i podići svijest kod učenica o važnosti brige za svoje reproduktivno zdravlje, educiranje o anatomiji i fiziologiji ženskog reproduktivnog sustava te zaštiti reproduktivnog zdravlja mladih.

Radionice o ženskom zdravlju 

Zdravstvena voditeljica Čurla s učenicama tijekom školske godine provodila je i organizirala goste predavače kako bi se stručno pokrila tema zdravlja ženskog tijela. U suradnji s dr. Leandrom Miletić, spec. školske medicine, održane su dvije edukativne radionice. Prva radionica „Na zadnjem sjedištu tvog auta“, održana 25.1.2023., obradila je temu  međuljudskih odnosa u adolescentskoj dobi i odnosa u vezi koji su specifični u toj dobi, a učenice je najčešće sram ili se boje otvoreno postaviti pitanja o toj temi. Stoga je postavljena kutijica na radionici u koju su učenice mogle ubaciti anonimna pitanja o odgovornom spolnom ponašanju i odnosima u vezi, a na koja je liječnica Miletić potom odgovarala i razgovarala s učenicama. Druga radionica s liječnicom imala je naziv „Jedi, moli, voli“ te je održana 15.3.2023. Na radionici je s učenicama obrađena tema važnosti zdrave prehrane, poremećajima hranjenja (anoreksija, bulimija, bigoreksija, ortoreksija) i stilovima prehrane (vegetarijanska, veganska, makrobiotička). Kao nastavak edukacije nakon provedenih radionica s liječnicom, zdravstvena voditeljica je s učenicama izrađivala jelovnik po njihovim željama, poštujući preporuke struke i smjernice zdravstvene voditeljice o namirnicama koje možemo iskoristiti u domskoj kuhinji. Početkom veljače, 2.2.2023., provedena je radionica „Moć žene“ u suradnji  s učenicom našeg doma, koja pohađa treći razred Škole za medicinske sestre Mlinarska. Tom je prilikom drugim učenicama objašnjavala spolni reproduktivni sustav žene te fiziologiju rada reproduktivnog sustava, čime im je približila shvaćanje menstrualnih poteškoća i promjena u tijelu, a što su učenice mogle zornije usvojiti slaganjem posebnih puzzla. Učenice su potaknute da otvoreno razgovaraju o ženskoj „problematici“ i da ih nikada nije sram glasno reći što ih tišti. Glavni cilj svih obrađenih tema i radionica je smanjiti upotrebu analgetika za vrijeme menstrualnih bolova te staviti naglasak na zdravu prehranu, kretanje i korištenje toplih obloga (termofora). 15. 2. 2023. provedena je radionica “Intimna higijena žene“ s posebnim naglaskom na pripremu za prvi ginekološki pregled, higijenu tijekom menstruacije te svakodnevnu intimnu higijenu. U ožujku su učenice sa zdravstvenom voditeljicom posjetile Institut za istraživanje mozga povodom obilježavanja Tjedna mozga. Sve radionice, predavanja i druženja zdravstvene voditeljice Čurla obilježila je šalica čaja, gdje se konzumirao čaj vrkute, kamilice i kurkume za olakšavanje menstrualnih tegoba, kao i konzumacija tamne čokolade, orašastih plodova i sušenog voća. Cilj svega je potaknuti učenice na nove okuse koji im mogu znatno olakšati ženske „tegobe“.

Korektivna gimnastika

Odgajateljica Lojber je nakon uočavanja velikog broja učenica s nepravilnim držanjem i posturom, predložila uvođenje novog programa vježbanja – korektivnu gimnastiku. Korektivna gimnastika obuhvaća skup motoričkih vježbi doziranih prema intenzitetu, vrsti i broju ponavljanja koje se primjenjuju kada deformitet još nije trajno nastupio. Naime, govorimo o deformitetima kralježnice i stopala koji su specifični za djecu u adolescentskoj dobi (kifoza, lordoza, skolioza, spušteni svodovi stopala i ravna stopala). Povećanjem snage i fleksibilnosti mišića, amplitude pokreta i poboljšanjem koordinacije pokreta, možemo djelovati preventivno. Također, učenice educiramo o svjesnosti svoga tijela, pravilnom načinu izvođenja vježbi i važnosti redovitog vježbanja. Edukaciju i vježbe  provodi odgajateljica magistra kineziologije. Vježbe se provode cijelu godinu u domskoj teretani te u programu sudjeluje 10 učenica.