Skip to main content

Nače učenice sudjelovale su u projektu Formula za znanost. Cilj projekta jest promicanje znanstvenoga pogleda na svijet i kritičkog mišljenja učenika osnovnih i srednjih škola, kreiranjem i provedbom inovativnih programa popularizacije kemije.

Organizatori projekta su udruga Pozor!, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske i Društvo Naša djeca grada Gospića.

Učenice su sudjelovale na nizu radionica na kojima su uz vodstvo volonterki, studentica zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije izvodile kemijske pokuse. Iako je kemija u središtu zanimanja projekta Formula za znanost, obuhvaćeno je njime više interdisciplinarnih područja: ekotoksikologija, forenzična i zelena kemija.

Naučili su na koji način analizirati otisak prsta i napraviti DNA analizu, kako promatrati tragove mikroskopom, izrađivali su kreme za ruke, dezinficijens i balzam za usne, a jedan dio pokusa bavio se temama iz ekotoksikologije, interdisciplinarnog područja koje istražuje onečišćenje okoliša: kojim ponašanjima pospješujemo efekt staklenika, kako nastaju kisele kiše i zašto nam je važan ozon.

Tekst: Senka Kovačević