Skip to main content

Odmah po povratku sa zimskih praznika, točnije od 10. do 13. siječnja, petero učenica našeg doma uputilo se u Tursku u pratnji odgajateljice Krstić, odgajatelja Skoka i stručne suradnice pedagoginje Župan. Razlog odlaska u Tursku bila je posljednja mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta „Recycle Re-Consume“.

Škola domaćin, Yaltir Kardeşler Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi iz Ceyhana, prvi dan pripremila je toplu dobrodošlicu i prigodni program tradicionalnih plesova i pjesme za naše i poljske učenike i profesore. Cijeli je tjedan bio ispunjen projektnim aktivnostima u školi pa su tako učenici pravili voćne kompote, pripremali boje za bojanje hrane dobivene prirodnim putem od povrća te prirodni sok od ostataka povrća. Osim projektnih aktivnosti, imali smo vrijeme i za organizirane izlete pa smo tako posjetili poznati vijadukt Varda, na kojem su snimane scene filma „Skyfall“ iz serijala o James Bondu te plažu Yumurtalik gdje je poznato da morske kornjače polažu jaja. Kao šlag na kraju ove mobilnosti, bio je posjet regiji Kapadokije (Kapadokya) koja nas je sve ostavila bez daha svojim zanimljivim krajolikom jer je jednako veličanstvena kao što smo je imali prilike gledati na fotografijama svjetskih putnika.

Ono što nam svakako ostaje u sjećanju i srcu te zbog čega bi se uvijek rado vratili u Tursku je toplina i vedrina tamošnjih ljudi, koji su prepuni zarazne energije koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Tekst: Iva Župan, stručna suradnica pedagoginja