U četvrtak, 16. studenog 2017. godine, održale smo Eko dan koji je učenicama našeg doma bio izvrsna prilika da se okušaju u volonterskim aktivnostima u okviru projekta Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi.

Eko dan organiziran je kao podsjetnik na važnost ekološki osviještenog i održivog življenja te je u domu obilježen volonterskim akcijama i edukativnim radionicama pod vodstvom mentorica iz udruge K-Zona i odgajateljica UD Dora Pejačević, a ove godine ugostile smo i učenike Učeničkog doma Ivan Mažuranić.

Projekt Volontiranje 2.0 predviđa četiri volonterske pozicije, od kojih je jedna upravo organiziranje javnih događanja, prva pozicija na kojoj su učenice imale priliku primjeniti vještine stečene na edukacijama koje udruga K-Zona u domu provodi od kraja rujna ove godine.

Već u tjednima prije samog Eko dana, naše su učenice volonterski prikupljale predmete iz prirode koje je moguće kreativno iskoristiti, a izradile su i plakat za Eko dan s pripadajućim rasporedom događanja.

Na volonterskim akcijama, dvadesetak volonterki, materijale iz prirode i reciklirane materijale koristilo je za izradu božićnih dekoracija kojima će prostor doma biti ukrašen s početkom prosinca, a osobito za trajanja humanitarnog božićnog sajma pred sam kraj prvog polugodišta, kojem se osobito veselimo.

Dobru atmosferu na volonterskim akcijama upotpunjavali su mirisi naranči, klinčića, nepečenih kolača i eteričnih ulja, što nas vodi i do edukativnih radionica održanih tijekom Eko dana. Ovaj je dan bio odlična prilika da naše učenice nauče i nešto o zdravoj prehrani te pripremi zdravih nepečenih kolača, dok im je aromaterapijska radionica Slobodnake Poštić otkrila karakteristike pojedinih prirodnih mirisa koji mogu poslužiti i kao pomoć za učenje i koncentraciju, nakon čega su pažljivim doziranjem izradile svoj vlastiti uljni parfem. Aktivan dan u domu iskorišten je i za pripremu učenica za volontiranje za drugim volonterskim pozicijama.

Praktična fotografska radionica pod vodstvom iskusne fotografkinje Nine Đurđević omogućila je stjecanje znanja uz stručno vodstvo i korištenje profesionalne opreme, a stečene vještine bit će odlične za volontiranje na poziciji suradnice za društvene mreže i/ili novinarke. Za volontersko mjesto novinarke učenice su pripremane i kroz radionicu o video izvještavanje, pri čemu su se upoznale s tehničkom opremom te isprobale kako je to biti ispred i iza kamere.

Početkom sljedeće godine, naše djevojke, planiramo uključiti i u osnivanje volonterskog kluba.

           

 

Projekt ‘Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi’ sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost K-zone.

Copyright © 2014. Učenički dom Dora | Izrada: Web-Pulse.eu & Weblogic Studio